Wednesday, June 19, 2013

Evolusi rumah di Jepun

Semua orang tahu kalau di Tokyo ni penduduk yang padat lebih kurang  13.23juta(1 April 2013) orang untuk keluasan lebih kurang 2,188 km².kalau nk dibandingkan dengan penduduk Kuala Lumpur hanya 5.7 juta (2010) untuk keluasan 243 km² .So,kalau dikirakan keluasan untuk seorang penduduk jepun hanya lebih kurang 17.9m² tanah. Memang sempit. Maka tak hairanla rumah diorang ni sempit terlampau kalau nk dibandingkan dengan kita.
Sebagai intro boleh tengok video ini.
Living in small space in big city
Contoh rumah lama jepun tahun 2000 ke belakang.

 rumah kayu dengan atap bata


kebiasaan rumah tradisional jepun akan ada ruang ini

Contoh rumah jepun moden ditengah bandar yang tidak cukup tanah.

parking kereta pun x cukup tanah

kanan kiri rumah biasa, ditengah-tengah macam kotak je....zzzzzz

kalau parking kat bawah ni, bangun pagi dah tiada bontot kereta...haha 

Walaupun sebegini artistik design rumah mereka, kekuatan terhadap gegaran gempa bumi amat dititik beratkan berdasarkan struktur rumah itu sendiri.

Rumah mereka ini, hanya tapak rumah je dibina on site, bahagian atas semuanya dibina di kilang mengikut spesifikasi yang telah dilukis.

Bahan-bahan dibawa ke tapak rumah tersebut dan dipasang satu-satu. 

Sebuah rumah banglo hanya memakan  masa tak lebih 6 bulan untuk siap dibina.



Salah satu teknik menarik orang jepun guna untuk melawan gegaran gempa bumi:- letak airbag bawah rumah!




p/s: banyak lagi nk bercerita tapi.......x de masa!


Posted by,
MINUS(-).








No comments:

Post a Comment