Sunday, October 20, 2013

Chocolate Brownies

Assalamualaikum,

Ni nak share pasal brownies jek sebenarnya. hehehe

Ni da kali ke berapa try buat brownies ni. Asyik fail je.

Tapi usaha tangga kejayaan kan.

Alhamdulillah da jadi dan hubby pon puas hati sebab lastly jadi jugak.

Jom try buat sama-sama!

Bahan-bahan:

  • 125g marjerin
  • 1 1/2 cawan gula kastor 
  • 1/2 cawan sebuk kokoa
  • 2 biji telur
  • 1 tsp vanilla extract
  • 1/4 tsp garam
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 1 tsp baking powder* (ayak bahan bertanda *)
  • 1 cawan chocolate chips
Cara-cara:
  1. Cairkan marjerin dan masukkan gula, serbuk kokoa, vanila extract dan garam.
  2. Tutup api dan biarkan sejuk sebentar.
  3. Masukkan telur sambil whisk dengan hand-whisk
  4. Masukkan bahan yang diayak tadi dan kaup balik sehingga sebati
  5. Masukkan chocolate chips
  6. Tuangkan ke dalam bekas bersaiz 18x28cm yang telah digris dengan sedikit marjerin dan juga dilapik dengan baking paper.
  7. Bakar pada suhu 170 degree selama 25-30 minit.
  8. Biarkan sejuk sebentar di dalam bekas sebelum keluarkannya. 
DONE!

Jadi la macam ni. Yang saya punya nampak je buruk rupanya, tapi sedap. hehehe


Rangup di luar macam biskut tapi lembut didalam macam moist chocolate cake. hehe

Posted by,
PLUS(+)




Homemade Ikea Meatball

Assalamualaikum,

This time nak share pasal meatball ala ikea punya.

Bunyi macam wow je kan? Tapi nya tak ada lah sangat. haha!

Ok tak mau banyak cakap, jom tengok resepi dia.

Bahan-bahan:
(Bahan untuk meatball)

  • 250g daging cincang
  • 1 biji bawang putih - ditumbuk halus (optional)
  • 1 biji bawang besar - dicincang halus
  • 3/4 cawan bread crumb - agak-agakuntuk kekentalannya
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur - dipukul
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • 1/2 sudu lada sulah
  • sedikit minyak untuk menguli
  • garam secukup rasa
cara-cara:
  1. Satukan daging kisar, bawang besar, bawang putih, bread crumb, lada hitam dan sulah, tepung gandum, susu dan telur dan garam. 
  2. Gaul semua bahan tersebut hingga rata dan serta kental
  3. Kalau agak lembik, sila tambahkan lagi bread crumb.
  4. Sedia untuk bulatkan meatball itu
  5. Letakkan sedikit minyak atas tangan supaya tidak melekat
  6. Meatball yang siap dibulatkan tadi di kukus selama 10-15 minit
  7. Panaskan minyak panas dan cairkan 2 sudu  butter dalam kuali non-stick. 
  8. Goreng meatball yang telah dikukus tadi sehingga garing-garing sedikit pada kawasan luar. Jangan terlalu lama sebab nanti daging jadi keras.
bahan-bahan untuk gravy:
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 2 sudu butter
  • 1 1/2 sudu tepung gandum
  • 1 1/2 cawan air sejuk*
  • 100ml susu segar/cair*
  • 3 sudu sos tomato*
  • 3 sudu sos tiram*
  • 2 sudu kicap manis*
  • 2 sudu lada hitam*
  • 1 kiub pati ayam*
  • sedikit gula*
Cara-cara:
  1. Goreng bawang besar hingga agak layu dan masukkan butter.
  2. Masukkan tepung gandum dan biarkan sebentar hingga agak keperangan
  3. Kemudian masukkan semua bahan bertanda * dan kacau hingga sebati dan mendidih
  4. Sejukkan seketika dan kisar supaya bawang besar hancur
Done! 

SELAMAT MENCUBA!



Posted by,
PLUS(+)

Mee Kari

Assalamualaikum,

Mee kari? YES!

Sebab nak sangat makan mee kari hari itu, jadinya rajinkan diri untuk membuat mee kari.

Masa teringin tu da la masa Jepun dijangka ribut paling kuat akan melanda hari tu. Memang cuak la duk sorang sorang kat umah sebab my hubby pergi Okinawa for his conference. Da fikir macam-macam. Hehehe.

Then, cepat-cepat pergi beli bahan-bahan untuk masak mee kari. Kebetulan setiap Rabu malam memang ada liqa' di Takao ni. So, saya volunteer nak mereka semua datang rumah saya untuk liqa' dan sambil-sambil makan mee kari bersama-sama. Makan ramai-ramai sedap sikit rasanya. Hihihi.

This some share about the mee kari recipe yang menggunakan bahan-bahan yang memang limited di Jepun ni.

Tapi saya share resepi yang memang untuk 2-3 orang makan yek. Yang saya buat untuk liqa' tu saya just gandakan kuantiti bahan-bahan je.


(untuk 2-3 orang makan)
Bahan tumis:

  • 1/2 biji bawah merah besar - dihiris nipis
  • 3 biji bawang putih - dihiris nipis
  • 1/2 inci halia - dihiris nipis
  • 1 batang kulit kayu manis. 
  • 3 biji bunga cengkih
  • 1 bunga lawang
Bahan kisar:
  • 1/2 biji bawang merah besar*
  • 3 biji bwang putih*
  • 1/2 inci halia* (kisar bahan bertanda *)
  • 2 sudu makan serbuk kari ayam#
  • 1 sudu besar cili kisar# (satukan bahan bertanda #)

Bahan tambahan:

  • sedikit air asam jawa - ikut kesukaan kita
  • 200g isi ayam
  • Tauhu kering, fishball, cili hiris
  • Sedikit santan pekat - ikut kesukaan kita
  • 1 biji telur
  • Sayur sawi dan taugeh

Cara-cara:

  1. Panaskan periuk dan isikan dengan minyak masak.
  2. Tumiskan bahan tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan bahan kisar bersama dengan serbuk kari dan cili kisar tadi. Masak hingga pecah minyak.
  4. Masukkan air asam jawa dan juga air secukupnya. Biarkan mendidih seketika. 
  5. Masukkan isi ayam dan biarkan seketika. Masukkan pula tauhu kering, fishball, cili hiris dan gaul rata. Biarkan mendidih seketika. 
  6. Pecahkan telur sebiji ke dalam kuah tadi. Kacau perlahan dan biarkan mendidih seketika. 
  7. Masukkan santan pekat ikut kesukaan kita. Gaul rata dan biarkan mendidih sebentar. 
  8. Masukkan sayur sawi dan taugeh. Perasakan dengan garam.
  9. Boleh dihidangkan bersama mee yang telah dicelur dan telur rebus. 
SIAP!!





Posted by,
PLUS(+)

Tuesday, October 8, 2013

Pokok Lada Saya!!

Assalamualaikum warga di atas muka bumi yang indah ini.

Dah lama sangat tak post pape dalam blog ni. Da berhabuk. *cuci habuk blog*

OH!

Actually nak cerita pasal pokok lada saya tu laaa. Ingat tak? Yang tiba-tiba saya tanam pokok lada, alasan sebab malas nak bawa from Malaysia da lain kali. Senang je nanti, just petik kat dalam pasu sendiri kan?

Kalau tak ingat bila pulak saya post pasal tanam pokok lada tu, boleh tengok-tengok kat sini

Di Jepun ni memang jarang sangat nak jumpa lada macam Malaysia kita tu. Ala yang selalu kalau orang Kelantan macam saya ni, suka sangat letak lada tu dalam budu. HAHAHA.

Ok. Berbalik pada cerita yang berdasarkan tajuk post kali ni..HEHE.

U olls nak tahu tak pokok lada saya da 'sihat'?? hehehe. AAH!! Da berdaun setelah tunggu berkurun lamanya.

Actually saya memang tak pernah pon berkebun atau pun menanam apa-apa jenis tanaman sekali pun. Haha.

So, memang tak tahu la cara yang betul nak tanam pokok lada. Main hentam jek hari tu. Hihihi.
Dan juga tak tahu pun berapa lama yang diperlukan untuk biji lada tu jadi pokok lada.

Bulan lepas, my parents datang sini. Mereka la yang bagi semangat supaya diri ni rajin nak siram pokok lada tu. Kata mereka,

"Nanti boleh la jual online. Sebab semua barang kan boleh jual kat dalam internet"

Semua gelak je. Yela dunia internet sekarang. Macam-macam ada. Bukan astro je macam-macam ada, internet lagi la advance.

So, alhamdulillah setakat ni pokok lada tu sedang membesar dengan sihatnya.

Tiba-tiba rasa nak kasik nama. Boleh tak? HAHA.

Ok da mengarut.

Mesti korang tak percaya kan? Kalo tak percaya tengok la gambar kat bawah tu. Weeeeek *jelir lidah* :p






Posted by,

PLUS(+)


Wednesday, August 21, 2013

Hari Raya Aidilfitri 2013


Sambungan topik yang lepas, Alhamdulillah raya tahun ni amat best buat kami.

Maklumlah pertama kali beraya bersama-sama setelah bergelar suami-isteri.

Raya kali ini sangat happening ditambah lagi dengan kehadiran junior kami dari jepun selama seminggu beraya bersama.

Jadual pack sangat, kemana kami pergi disitulah ade mereka. macam anak-anak plak.

Huhu.

Tapi diorang ni sangat senpoi sebab tak susah nak melayan mereka, kemana kita pegi, apa kita makan, apa kita buat tu semua diorg ikut je..

dari kiri Ayaka, Atsuko dan Rina

dari kiri Haslini, abah, ma dan aku.....

Raya tahun ini tak dapat ampau dah walau dari bapak sendiri. Katanya dah tak layak disebabkan sudah berkahwin...(^_^)

Balik kampung kita pulak yang tabur ampau pada kanak-kanak. Sudah masa menjadi orang dewasa..

Tahun ini cuti sebulan lebih untuk raya sebab tahun depan tak tau ade cuti ke tak. hukhuk

p/s: nantikan update kami dari melbourne


Posted by,
MINUS(-)

Tuesday, August 6, 2013

Nak Raya Belah Mana Tahun Ini?

Assalamualaikum,

Sibuk nak balik cuti di kampung sampai tak terupdate blog.

Kembali pada topik, tahun ini tahun istimewa pada kami sebab kali ini raya yang pertama kami bersama.

Tapi, agak susah nak decide balik beraya di rumah yang mana satu untuk raya pertama.

Maklumla kami ni masih baru dalam berumah tangga, setiap hari adalah hari untuk belajar.

Before bertolak dari Tokyo ke Kuala Lumpur, si isteri dah plan dah dalam diari bila nak blik rumah umi atau ma.

Mula-mula ikut aje plan, tapi bila sampai kelantan macam biasala plan mesti berumah.

Maka bermula penim-penim nk decide macam mana n so on.

.
..
...
....
Tapi Alhamdulillah kami dah decide, tahun ni beraya di rumah belah isteri.(^_^)

Kami sampai awal di kelantan,, so banyak masa yang tak terisi, oleh itu isteri merajinkan diri untuk membuat biskut raya favoruit ku..Yeii..

Ini la hasilnya..

Biskut Dahlia....(^_^)

p/s: Thanks sayang buatkan biskut kegemaran abang..

Posted by,
MINUS(-)




Thursday, July 25, 2013

Popia Sira Bersambal

Assalamualaikum,

Salam Ramadhan untuk semua. Alhamdulillah da setengah bulan kita berpuasa di bulan Ramadhan ni. Sebenarnya, perasaan tu mesti ada happy sebab da nak raya kan, dan ada sedih sebab ramadhan, bulan special yang Allah bagi untuk hambaNya beribadat dan kejar pahala banyak-banyak, juga satu-satunya bulan adanya malam Lailatulqadar kan. Wah jom kejar!!

Nway, akhirat kita kejar, dunia pun jangan lupa. :)

So, sempena bulan Ramadhan di perantauan ni, memang la teringin nak makan kuih yang ada kat bazar tuuu. Tapi apakan daya, memang la tak ada bazar Ramadhan di Jepun ni.

Apa lagi, jawabnya kena la buat sendiri. Hehehe. Korang rajin kan?

 Mesti laaaa.

Jom!

Popia Sira Bersambal.

Bahan-bahan:
  • Kulit popia secukupnya.
Untuk inti:
  • 200g udang (dihiris kecil)
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 batang carrot
  • sedikit kubis (diracik halus)
  • segenggam taugeh.
  • 1 sudu besar sos tiram
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu besar minyak (untuk menumis)
Untuk sos:
  • 2 sudu besar cili mesin
  • 1 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • 2 sudu besar cili sos
  • 2 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar gula
  • 3 sudu besar minyak masak
  • garam secukup rasa
  • bijan untuk hiasan
Cara-cara:
(Untuk inti)
  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar, bawang putih dengan udang sampai naik bau.
  2. Kemudian, masukkan carrot,taugeh,kobis dan sos tiram.
  3. Bila sayur sudah lembut, tutup api dan tapiskan supaya minyak dan kuahnya turun. Biarkan sejuk seketika.
  4. Bentangkan kulit popiah dan letakkan inti tadi ditengah.
  5. Gulung hingga hujung dan lipatkan seperti membuat kuih ketayap.
  6. Calitkan dengan sedikit gam (1 sudu besar tepung gandum+3 sudu besar air) dihujung dan lekatkan.
  7. Goreng dalam minyak yang banyak dan sederhana panas.
(Untuk sos)
  1. Campurkan semua bahan-bahan sos tadi, dan kacau sebati.
  2. Panaskan kuali dan tumis semua bahan tadi hingga pekat.
  3. Bila da agak kering, masukkan popia yang dah digoreng tadi.
  4. Gaul rata dan angkat untuk dihidang. 
DONE! Senang je. 

SELAMAT MENCUBA!

Posted by,
Plus(+)

Wednesday, July 17, 2013

Puasa yang mengajar aku (1)

     manusia ni kadang kala lupa akan nikmat kesihatan yang Allah berikan selama ini.
  • Bila diuji sedikit baru nk ingat pada tuhan.
    Inila salah satu benda yang aku pelajari dibulan ramadhan ini.
    Semalam aku sahur dengan makan yougurt dengan niat diet la konon. Makan plain yougurt bersama hirisan buah.
    Blurrp. Alhamdulillah.
    Sejam after subuh-----> prut cram!
    Arghh,sakit yang teramat sangat. Sakit yang tak pernah aku rasa selama ini.
    Dalam hati kata "begini ke sakit mengandung bayi?......x kot" ..
    Alhamdulillah isteri sentiasa disisi,sakit begini pun isteri tak tidur melayan kerenah aku.
    Pagi semalam sepatutnya pegi ke syarikat tapi terpaksa ditunda ke hari lain.
    Tapi syukur hari ini dah ok. tetiba datang dikepala yang selama ni sihat je tapi kurangnya rasa syukur diberi nikmat sihat.
    Alhamdulillah.
    p/s: selamat beramal di bulan ramadhan yang penuh berkat dari kami sekeluarga..

    Posted by,
    MINUS(-)

Friday, June 21, 2013

Oreo Cheese Cake

 Assalamualaikum,

Alhamdulillah, kali ini saya dapat buat Oreo Cheese Cake for my junior's belated birthday.

Yes! Actually it should be `Happy Belated Birthday Mim`. Tapi tak pelah! hahaha.

And Alhamdulillah she was so happy masa dapat kek ni. Semua yang makan pon suka, Alhamdulillah.

So, once again because SHARING IS OHSEM ! saya kongsi resepi kek ni.

Lets make everybody around us happy with this lovely homemade Oreo Cheese Cake.

Jom tengok resepi kek ni.
Base Cake
Bahan-bahan:
  • 30 keping oreo(buang cream tengah) - dikisar halus
  • 1/4 butter - dicairkan
 Cara-cara:
  1. Gaulkan oreo yang telah dikisar dengan butter cair sehingga rata.
  2. Masukkan ke dalam loyang yang telah digris tepi dan dialas dengan baking paper. Tekan sehingga betul-betul padat dan keras. 
  3. Simpan sebentar didalam peti sejuk sementara untuk buat adunan kek.
  4. Pre-heat oven dengan suhu 180 darjah.
Cake
Bahan-bahan:
  • 2 cawan cream cheese
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1/2 tsp esen vanila
  • 1/2 cawan yogurt
  • 2 biji telur
  • 1 cawan oreo yang dicincang halus
Cara-cara:
  1. Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga sebati.
  2. Masukkan yogurt dan pukul sebati.
  3. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati. 
  4. Masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi dan kaup balik hingga rata.
  5. Bakar secara 'steam bake' (letak loyang adunan ke dalam loyang lain yang berisi air) selama 45minit atau hingga tengah-tengah kek benar-benar masak pada suhu 180darjah.
  6. Sejukkan sekurang-kurangnya 4jam atau semalaman di dalam peti sejuk. 
SIAP!

SELAMAT MENCUBA!



Thursday, June 20, 2013

Kek Pelangi lagiiiii

Assalamualaikum,

Da lama tak update pasal resepi kan? Kali ni pasal resepi kek pelangi @ rainbow cake. Tapi this time, kek ni untuk saiz yang besar sikit. Before ni kan resepi untuk kek saiz kecil.

Kalau any of you nak resepi yang saiz kecil boleh la klik di sini

Actually, kek ni dibuat sempena nak makan-makan sambil usrah minggu lepas. Alhamdulillah semua ahli usrah yang makan kek ni suka. Jazakillah semua.

Kek pelangi yang saya buat ni tak adalah ikut semua warna pelangi. Saya buat 5 warna je. Hihihi.

Because SHARING IS AWESOME! So, nak share la resepi ni to anyone yang suka nak buat kek ni.


Jom kita tengok resepi kek ni.

KEK
Bahan A:

  • 3 cawan tepung gandum
  • 4 tsp baking powder
  • 1/2 tsp garam

Bahan B:

  • 1 cawan butter - suhu bilik
  • 2 cawan gula kastor
  • 5 biji putih telur - suhu bilik
  • 2 tsp esen vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar - suhu bilik
  • pewarna - merah, kuning, hijau, biru, ungu. 

Cara-cara:

  1. Sediakan loyang 18cm dan gris tepi loyang dengan butter dan juga alas bawah loyang dengan baking paper.
  2. Panaskan oven pada suhu 170 darjah.
  3. Ayak bahan A dan ketepikan.
  4. Dalam bekas lain putar butter dan gula kastor hingga kembang atau butter akan bertukar menjadi warna putih. 
  5. Masukkan putih telur dan esen vanila. Pukul lagi sampai gebu dan ringan. 
  6. Kemudian perlahankan kelajuan electric mixer ke tahap paling perlahan sekali dan masukkan bahan A berselang dengan susu segar. (Tepung kena berselang-seli dengan susu segar. Dimulakan dengan tepung dan diakhiri dengan tepung juga. Maksudnya : tepung - susu - tepung - susu - tepung - susu - tepung. point PENTING MESTI AKHIR DENGAN TEPUNG
  7. Kemudian bahagikan adunan kepada 5 bekas. (ni ada tips tau untuk asingkan dengan mudah. Tapi actually depend on cara masing-masing. )
  8. Letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata.
  9. Masukkan adunan yang telah diletakkan pewarna ke dalam loyang. 
  10. Bakar adunan tadi satu persatu didalam oven dengan suhu 170 darjah selama 15 minit atau sehingga kek benar-benar masak. (kalau oven anda besar dan muat untuk 2@3 loyang, boleh la bakar sekali gus.)
  11. Bila da masak, sejukkan atas redai.
  12. Kemudian teruskan membakar adunan yang lain sehingga siap.
P/s : Jangan sesekali tindih kek bersama dengan kek lain. Nanti kek akan melekat antara satu sama lain.

Sementara tunggu kek disejukkan, boleh la kita proceed untuk buat cream cheese frosting ye.

CREAM CHEESE FROSTING
Bahan-bahan:
  • 250g cream cheese
  • 120g gula
  • 125g butter
Cara-cara:
  • Putar semua bahan dengan electric mixer sehingga gebu dan ringan.
UNTUK MELAPIS
  1. Mulakan dengan satu lapis kek mengikut warna kegemaran.
  2. Sapukan sedikit frosting diatasnya dan ratakan.
  3. Menggunakan pengayak, ayak serbuk koko@coklat diatas frosting tadi sehingga rata.
  4. Letakkan lapisan kek yang bewarna lain diatasnya dan ulang langkah 2 dan 3 sehingga habis.
  5. Kemaskan sekeliling tepi kek dengan lebihan frosting tadi. 
  6. Hiaskan dengan kreativiti masing-masing (Kali ini saya hias guna lebihan frosting tadi dan juga READY-TO-USE Wilton Icing)
SELAMAT MENCUBA!




Ni la Wilton Icing yang saya guna untuk hiasan tulisan `IBTISAM` dan rainbow tu.

Wednesday, June 19, 2013

Evolusi rumah di Jepun

Semua orang tahu kalau di Tokyo ni penduduk yang padat lebih kurang  13.23juta(1 April 2013) orang untuk keluasan lebih kurang 2,188 km².kalau nk dibandingkan dengan penduduk Kuala Lumpur hanya 5.7 juta (2010) untuk keluasan 243 km² .So,kalau dikirakan keluasan untuk seorang penduduk jepun hanya lebih kurang 17.9m² tanah. Memang sempit. Maka tak hairanla rumah diorang ni sempit terlampau kalau nk dibandingkan dengan kita.
Sebagai intro boleh tengok video ini.
Living in small space in big city
Contoh rumah lama jepun tahun 2000 ke belakang.

 rumah kayu dengan atap bata


kebiasaan rumah tradisional jepun akan ada ruang ini

Contoh rumah jepun moden ditengah bandar yang tidak cukup tanah.

parking kereta pun x cukup tanah

kanan kiri rumah biasa, ditengah-tengah macam kotak je....zzzzzz

kalau parking kat bawah ni, bangun pagi dah tiada bontot kereta...haha 

Walaupun sebegini artistik design rumah mereka, kekuatan terhadap gegaran gempa bumi amat dititik beratkan berdasarkan struktur rumah itu sendiri.

Rumah mereka ini, hanya tapak rumah je dibina on site, bahagian atas semuanya dibina di kilang mengikut spesifikasi yang telah dilukis.

Bahan-bahan dibawa ke tapak rumah tersebut dan dipasang satu-satu. 

Sebuah rumah banglo hanya memakan  masa tak lebih 6 bulan untuk siap dibina.



Salah satu teknik menarik orang jepun guna untuk melawan gegaran gempa bumi:- letak airbag bawah rumah!




p/s: banyak lagi nk bercerita tapi.......x de masa!


Posted by,
MINUS(-).








Thursday, June 13, 2013

Cyclone Vacuum Yang Mantap

Setelah sekian lama mengalamai masalah vacuum yang berkesan untuk menyedut habuk-habuk karpet dan juga rambut yang gugur akhirnya berjaya setelah menggunakan vacuum baru yang baru dibeli.

Sebelum ini kami guna vacuum tegak yang dikatakan kuat sedutannya, TAPI tak menyedut mana pun.

Setelah usya-usya yahoo oku(auction) dan amazon japan, jumpa jugak 1 jenis vacuum yang power sedutannya.

Cyclone Vacuum ala-ala dyson. Murah je beli, tapi perform sangat.

Naka naka suru dane...

cyclone vacuum

sedut 1 bilik banyak habuk dan rambut berjaya disedut

bye-bye vacuum lama


comment aku tentang vacuum ini: Puas hati dan isteri gembira sebab rumah bersih

p/s: sapa nak vacuum lama aku bagi free..hahaha

Posted by,
MINUS(-).

Tuesday, June 11, 2013

Pelancong Islam ke Jepun

Sejak dua menjak ni ramai dah boleh jumpa orang islam di jepun ni. Kalau keluar jalan-jalan kadang-kadang terserempak dengan orang islam samada orang malaysia sendiri atau bangsa-bangsa lain jugak.

Adakah makanan halal dah banyak dijual sekarang?

kalau diikutkan cerita sensei-sensei dahulu, zaman mereka belajar dekat jepun ni susah sangat nak makan ayam sampaikan ade yang sembelih ayam dalam rumah sendiri.

Jawapannya ya, makanan halal mudah didapati sekarang. Tidak kebuluran di jepun ni, bahkan banyak sangat makanan yang boleh dimakan.

Mau ayam halal? daging halal? semua bole dibeli samada online shop atau kedai-kedai runcit orang islam.

Kalau nak makan nasi goreng rm30 ringgit dan teh tarik rm15 pon ade di Tokyo ni..hukhuk

Dalam news tadi cakap pelancong islam meningkat hampir 60% tahun ini. Antara yang menyumbang nombor itu adalah Malaysia dan diikuti rapat Indonesia.

Sambil tengok news tadi tetiba Halimah sensei sekeluarga ditemuramah..

Ame Yoko Ueno

siap ikut pegi outlet minami osawa

Kepada sesiapa yang mau datang jalan di jepun ni silakan datang ye.

p/s: outlet minami osawa ni dekat dengan rumah kami.


Posted by,
MINUS(-).

Sunday, June 9, 2013

AMIR FIT DAY

Semalam kami libatkan diri dalam pertandingan futsal diperingkat kanto jepun(timur jepun) yang telah diorganize oleh pihak AMIR.

AMIR FIT DAY biasa diadakan setahun sekali seluruh jepun,tiap-tiap tahun aku menyertai dengan team berbeza-beza.

Tahun ini paling best sebab kami adalah tuan rumah(Hachioji) tetapi daftar team tak cukup orang.

Hukhuk.

pagi semalam selepas lapor diri di padang futsal baru tetiba cukup orang.

Alhamdulillah dengan team yang dibentuk last-last minit pun dapat jugak tempat ke-4 dari 14 team yang bertanding.

menang dipermulaan perlawanan dan diakhir perlwanan peringkat kumpulan melayakkan kami ke peringkat seterusnya.

Suku akhir kami bernasib baik sebab bole menang dengan team kuat. Tapi kami kalah gak di separuh akhir, walaupun tiada gol yang dapat disumbangkan, penalti pun tiada jawapan, osom(jangkeng) juga menjadi penentu. Nasib tak menyebelahi kami, so kalah osom.

Hukhuk.

 solat wajib dilakukan walau dimana sekali pon(orang jepun duk tengok je time ni)


wakil kumpulan menerima hadiah

juara tahun ini

Kepada semua team yang terlibat, arigato!

Dan kepada AMIR, syukron!

p/s: tahun depan insyaAllah join lagi


Posted by,
MINUS(-).


Tuesday, May 28, 2013

Isle of Man yang meragut nyawa turun temurun

Tahu TT race?

TT bermaksud Tourist Trophy.

kalau lelaki mesti tahu, kalo tak tahu tandanya anda tak minat dunia permotoran.

Berbalik pada topik, TT race ini adalah satu perlumbaan moto superbike yang spesel dari yang lain sebab track yang digunakan adalah track jalan raya biasa.

Terletaknya di salah satu pulau kecik di United Kingdom, perlumbaan ini menggunakan format `catat masa terpantas`.

So sape-sape rasa jentera serta skill penungganan moto anda sangat hebat, silalah sertai race ini.

Tapi, beranikah anda pandu jentera selaju otai-otai seperti dibawah?



Rasanya mamat rempit jalanan pun takut nk pecut selaju ini.


Apa yang menakutkan tentang TT race ini adalah ramai yang cuai sehingga meragut nyawa termasukla seorang legand dari jepun yang telah terbunuh semalam dalam sesi latihan tengah malam.

Pelumba ini bernama Yoshinari Matsushita,   berusia 43 tahun, pernah beberapa kali sertai TT race sebelum ini namun kali ini perlumbaan terakhir beliau.

Namun begitu, ade dua orang legend yang selalu survive and banyak kali dah menang race ini iaitu Joey Dunlop telah memenangi  perlumbaan ini sebanyak 26 kali diturut rapat oleh pesaing terhebat beliau iaitu John McGuinnes yang telah memenangi sebanyak 19 kali.

oleh kerana Joey Dunlop sudah lama meninggalkan dunia pada tahun 2000, sejak dari itu legend TT isle of Man ini dipegang oleh John McGuinnes.

Sedikit info tentang John McGuinnes.

p/s :aku pun peminat motor besau ni, tapi tak berani macam diorang.

Posted by,
MINUS(-)



Monday, May 27, 2013

Aku memang gila kereta

Hampir seluruh lelaki suka kereta!

Betul ke statement ini?

Aku salah sorang dari mereka kot. Beli kereta, modified, tukar tu tukar ini, kene bebel oleh isteri sebab habeskan duit untuk kereta, tu perkara biasa lelaki macam aku.

Minat kereta ni tebal sangat dalam diri ini, sane sini pergi, kenal orang tu,kenal orang ni.
Selama aku di jepun ni aku dah jumpa 2 orang otai motorsport, sorang orang malaysia n sorang lagi orang jepun.

Haip haip.

Setakat berada di jepun ni dah beberapa kali aku ikut orang race, diberi peluang menjadi pit crew dan juga macam-macam lagi.

Salah sorang otai itu adalah pakcik Hara.

Selepas kenal dia, banyak sangat dia tolong aku, servis kereta aku dengan harga murah, tolong aku setting kereta dan macam-macam lagi.

Gambar bersama team ketika di Sepang

before race

Model sepang track..#abang ipar kesayangan aku. haha

Kak long bersama minah jepun bertudung

Bersama Pak cik Hara ketika akad nikah
jauh dia dtg nk tgk aku kawen...terharuuuu

Pak cik Hara banyak ajar aku tentang kereta, selama aku lepak di pit kedai dia, dia tunjuk itu ini.

Buat kerja cermat dan bersih, tabik spring!

2nd team yang pernah aku join adalah team malaysia super GT300 Japan. team Thunder Asia.

Walaupun singkat bersama team ini, namun banyak pengalaman yang ditempuhi bersama.

Ini gambar ketika race di Motegi Twin Ring race track.

Bersama team gagah perkasa

 snapshoot 

 snapshoot

kereta yang menjadi tulang belakang

Tadaaaaaa, ni la kereta hambe, malu nk tunjuk..hukhuk

(^-^)


                                                         ahem-ahem

Spesifikasi:

  • 278Hp
  • yang lain rahsia...haha.

p/s: selagi ada peluang, selagi itu ilmu kereta dituntu


Posted by,
MINUS(-)

Sunday, May 26, 2013

Moist Chocolate-cheese layered cake

Assalamualaikum.

Kek ini saya buat sebenarnya sempena majlis Reunion batch husband saya minggu lepas di rumah kawan dia. Pagi-pagi lagi da buat kek ni sebabnya kul 2 tu ada tournament boling di Starlanes Takao. Sebenarnya diri ini bukan lah pandai sangat nak main boling. Hehehe. Tapi sebab nak join tournament boling tu tak perlu bayar apa-apa kan. So, apa lagi, memang ambil la kesempatan tu untuk main boling suka-suka dengan kawan-kawan. Oh! tournament tu hanyalah untuk pelajar negara luar. Mostly, budak Malaysia je yang join tournament tu sebabnya rumah junior kami tu belakang Starlanes tu je, so memang cepat je tahu pasal tournament tu dan memang setiap tahun Starlanes tu adakan tournament mcm ni.

Eh, bercerita pasal tournament boling pulak. Sori le. hehe

Ok. KEK!

Mana kek???

Disini!

Jom kita tengok resepi dia.

Bahan A:
  • 250g cream cheese
  • 50g gula kastor
  • 1 biji telur
  • 1 tbsp air
  • 1tbsp tepung gandum
Cara-cara:
  1. Putar cream cheese dan gula sehingga sebati.
  2. Masukkan telur diikuti dengan air dan tepung gandum.
  3. Pukul lagi dan gaul sebati.
  4. Biarkan sebentar.
Bahan B(Kek):
  • 2 biji telur
  • 1 cawan gula kastor
  • 1 tsp esen vanila
  • 1/2 tsp garam
  • 1/2 cawan air panas didih
  • 1/2 cawan susu segar/susu cair
  • 1/2 cawan minyak masak/minyak sayuran/minyak jagung
  • 1 cawan tepung gandum*
  • 3 tbsp serbuk koko (saya guna jenama Van Houten)
  • 1 tsp baking soda
  • 1/2 tsp baking powder(bahan bertanda * perlu diayak)
Cara-cara:
  1. Pukul telur didalam bekas lain sehingga kembang.
  2. Setelah kembang masukkan esen vanilla dan garam.
  3. Masukkan air panas, susu dan minyak.
  4. Setelah itu masukkan bahan yang telah diayak. (bahan bertanda *)
  5. Biarkan sebentar dan bahagikan kepada 2 bahagian. (kiranya ada 2 adunan)
Cara memasak:
  1. Panaskan kukusan dan balut penutup kukusan dengan tuala/kain. Guna api sederhana shj.
  2. Sapukan sedikit minyak/mentega disekeliling loyang dan alas dengan kertas minyak.
  3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
  4. Buka aluminium foil dan tuang aduan cream cheese diatasnya, tutup semula dengan aluminium foil dan kukus lagi selama 15-20 minit.
  5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 20-25 minit atau sehingga kek masak.
  6. Selepas kek betul-betul sejuk, boleh potong dan hidangkan.
DONE!

SELAMAT MENCUBA!

Posted by,
PLUS(+)

Kesilapan Mentafsir Seseorang

Sekarang ini aku tahun akhir master di Takushoku University,Tokyo.

Ketika tahun 1 master aku mayo(blur) nak decide research theme. So, sensei bantu aku dengan tema simulation. Ketika tu memang blur abesla sebab tak tahu nape-nape tentang simulation.

Senpai ketika itu juga memang guna simulasi teknik dalam research beliau, cuma sepanjang tahun lepas aku cuba menuntut tunjuk ajar dari beliau tetapi nothing yang aku dapat.

Tup-tup setahun tak buat ape-ape. Cuma mentelaah robun-robun( research thesis) yang berkaitan.

Akhir sem tahun 1 master sensei ade cakap yang aku akan ade seorang kohai(junior) master nanti, so aku usya la sape orang tu, rupa-rupa nya kohai tahun 4 degree. Dalam lab selalu malas buat research macam aku...haha

Aku: Alaaa, dia ni ke.. Bole buat kerja ke?

Tu first impression aku terhadap dia.

Kini tahun akhir dah, tengok-tengok dia banyak tolong aku buat research. Hasil kerja simulasi aku buat tahun ni banyak dia tolong kirakan, kerja research yang berbondong-bondong tu banyak dia buat bersama aku.

ara-ara...bagusnya dia.....

Tanggapan aku selama ni salah, rupa-rupanya dia kohai bagus. Bersalah aku pada dia kerana tanggapan begitu.

p/s: Jangan sekali-kali salah menilai orang ye...buah yang lebam tak semestinya tak sedap..maybe manis..hehe


Posted by,
MINUS(-).

Thursday, May 23, 2013

Mee Udang versi Samurai@Sakura

Assalamualaikum wbt.

Korang tak pelik ke dengan tajuk post kali ini? Hihihi. Kenapa Samurai@Sakura??

Haaaaaa. Kalau kita sebut jek nama Samurai@Sakura, apa yang korang bayangkan?

Konfem JEPUN kan? haha. ok! BTOL!

Now, for this post, actually saya just nak share dengan korang pasal mee udang yang saya buat semalam. Mula-mula tu agak cuak nak buat lepas tengok bahan apa yang patut guna. Mesti korang pelik lagi sekali, apa yang cuak sangat nak buat mee udang nya, SENANG kot!

Oh no no no no! Tidak lah senang bagi saya yang berada di Jepun ini kerana kekurangan bahan untuk buat apa-apa makanan Malaysia (certain barang memang tak ada jual di supermarket Jepun tau).

Bahan apa yang saya khuatiri tak ada??

Haaaaaaa!

UDANG KERING! (ala udang kering je pun kan? hahaha)

Tapi sebab nak sangat makan mee udang ni, saya beranikan diri kononnya nak 'oter'. (Kalau tak ada pun tak pe kot)

Then, pergi la ke supermarket beli barang. Lalalalalala......

Masa tengah cari barang yang diperlukan, tiba-tiba saya terjumpa itu UDANG KERING! hahaha.

GUMBIRAAAAAAAAAAAAA.

Balik umah apa lagiiiiiiii........................ketung ketang ketung ketang !

SIAP! ^_^

Mee udang! 

Nampak best kan? Hihihii.

Jom kita tengok resepi dia....

Bahan-bahan:
  • 500g Mee kuning (kalau di Jepun ni, saya guna mee yakisoba)
  • 12 ekor atau lebih udang 
  • 2 sudu besar cili boh
  • 1/2 biji bawang besar * (kalau resepi asal nya guna bawang merah, tapi di Jepun jarang ada bawang merah)
  • 3 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci halia *
  • 3-4 sudu besar udang kering *
  • 1 1/2 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 1 1/2 sudu besar sos ikan/udang
  • 1/2 sudu besar belacan
  • 1/2 kiub pati ayam
Bahan untuk makan bersama mee udang:
  • taugeh
  • sayur sawi
  • telur rebus
  • chikuwa (kalau tengok pada gambar tu, yang bulat ada lubang tu) - sebab tak ada tauhu goreng 
Cara-cara: 
  1. Rebus udang sehingga udang masak. Asingkan udang dan air rebusan. Jangan buang air rebusan udang.
  2. Sementara merebus udang, kisar bahan bertanda * sehingga lumat.
  3. Tumis cili boh sehingga agak garing dan masukkan bahan bertanda * yang telah dikisar. Tumis sehingga agak garing dan naik bau.
  4. Masukkan air rebusan udang tadi ke dalam bahan tumis.
  5. Masukkan sos cili, sos tomato, sos ikan/udang, belacan dan pati ayam. 
  6. Tambahlah sedikit garam atau gula jika perlu. Kuah mee udang siap!
  7. Celor mee kuning, taugeh dan sayur sawi. 
  8. Sedia untuk makan. 

Mee Udang bersama belon sambutan birthday saya pada 22 mei hari tu. hehe

SELAMAT MENCUBA!

Kuasa Tuhan Mengatasi segalanya

Seminggu berlalu dengan last post.

Hari ini ingin aku kongsikan sedikit peringatan buat diri sendiri dan juga manusia lain.

Isnin lalu Oklahoma,US dikejutkan dengan puting beliung yang sangat besar dan dasyat merosakkan semua benda yang dilaluinya.

Kuasa puting beliung yang melanda Oklahoma kali ni dikatakan berganda-ganda dari bom atom yang digugurkan oleh US ke Hiroshima dulu.

Bagaimana puting beliung ni terjadi? kenapa selalu saja berlaku di US?

"Puting beliung boleh terjadi hasil aktiviti di dalam awan kumulonimbus yang besar semasa ribut petir dahsyat. Puting beliung juga boleh berlaku bersama taufan. Dalam kebanyakan ribut petir yang berlaku di dunia, udara panas naik membawa wap air dan membentuk awan kumulonimbus dan hujan membawa udara sejuk ke bawah pada tempat yang sama, oleh itu angin ribut kencang tidak terbentuk. Tetapi sesetengah ribut petir pula menghasilkan angin kencang di dalam awan akibat turun naik udara panas dan sejuk secara serentak serta turun naik udara panas dan sejuk yang tidak berlaku pada tempat yang sama, dikenali sebagai fenomena angin ricih. Sekiranya angin ricih kencang tersebut berubah bentuk daripada melintang di dalam awan kepada menegak, angin kencang berbentuk corong akan terbentuk dan pusaran angin berbentuk corong tersebut dikenali sebagai puting beliung."
Sebahagian gambar yang diambil ketika dan selepas berlaku tornedo ini.
 Besarnye

Laluan puting beliung

 Laluan puting beliung

 Mencari mangsa terselamat 

  Mencari mangsa terselamat 


Kalau dilihatkan dari Rekod penganalisis tordeno US, Tornedo banyak berlaku di sebelah barat Us.

#Hasil rekod kejadian Tornedo

Tapi, kalau difikirkan balik kenapa banyak sangat Allah bagi bala kat manusia ni? 

Sebab manusia lupa siapa tuhan mereka.


Sedikit sedutan puting beliung yang telah berlaku.


p/s: Muhasabahkan diri.




Posted by,
Minus(-)