Tuesday, May 28, 2013

Isle of Man yang meragut nyawa turun temurun

Tahu TT race?

TT bermaksud Tourist Trophy.

kalau lelaki mesti tahu, kalo tak tahu tandanya anda tak minat dunia permotoran.

Berbalik pada topik, TT race ini adalah satu perlumbaan moto superbike yang spesel dari yang lain sebab track yang digunakan adalah track jalan raya biasa.

Terletaknya di salah satu pulau kecik di United Kingdom, perlumbaan ini menggunakan format `catat masa terpantas`.

So sape-sape rasa jentera serta skill penungganan moto anda sangat hebat, silalah sertai race ini.

Tapi, beranikah anda pandu jentera selaju otai-otai seperti dibawah?



Rasanya mamat rempit jalanan pun takut nk pecut selaju ini.


Apa yang menakutkan tentang TT race ini adalah ramai yang cuai sehingga meragut nyawa termasukla seorang legand dari jepun yang telah terbunuh semalam dalam sesi latihan tengah malam.

Pelumba ini bernama Yoshinari Matsushita,   berusia 43 tahun, pernah beberapa kali sertai TT race sebelum ini namun kali ini perlumbaan terakhir beliau.

Namun begitu, ade dua orang legend yang selalu survive and banyak kali dah menang race ini iaitu Joey Dunlop telah memenangi  perlumbaan ini sebanyak 26 kali diturut rapat oleh pesaing terhebat beliau iaitu John McGuinnes yang telah memenangi sebanyak 19 kali.

oleh kerana Joey Dunlop sudah lama meninggalkan dunia pada tahun 2000, sejak dari itu legend TT isle of Man ini dipegang oleh John McGuinnes.

Sedikit info tentang John McGuinnes.

p/s :aku pun peminat motor besau ni, tapi tak berani macam diorang.

Posted by,
MINUS(-)



No comments:

Post a Comment