Daisypath Anniversary tickers

Monday, May 6, 2013

Marble Choc Banana Cake


Assalamualaikum.

Resepi laaaaagi. haha. Ni memang pulak bukan nak sangat makan kek pisang. Tapi pisang yang hubby beli da banyak sangat lebam-lebam. Daripada membazir kan elok kalo kita buat something yang boleh menyebabkan kita boleh makan lagi pisang yang da lebam-lebam tuuuu. hehe.
Di jepun pisang Filiphina je yang sedap di makan begitu sajaaaaa.. mcm Gardenia tuuu. haha. ok mengarut da niiii.
ok!

Here we share the recipe.
Bismillah!

Bahan A:

  • 4 batang pisang Filiphina@ 150gram pisang - dilecek
  • 100g tepung mixpancake
  • 90g tepung gandum
  • 150g gula kastor
  • 3 biji telur - di jepun saya guna telur saiz M
  • 120ml minyak sayuran@minyak masak
  • 1 sudu teh ovalette - ni tak ada dijual di Jepun, makanya bawa dari Malaysia.
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam
  • 2 sudu susu segar - saya guna susu Meiji

Bahan B:

  • 2 sudu besar serbuk coco + 1 sudu besar air panas - bancuh untuk jadikan coklat pes (saya guna serbuk coco Van Houten)

Cara-cara:

  1. Campur semua bahan A dan putar dengan mixer dengan sebati dan hingga adunan nampak putih gebu.
  2. Bahagikan kepada dua bahagian : (a) Adunan campur dengan bahan B (b) Adunan yang tidak dicampur dengan bahan B
  3. Kemudian marblekan ikut citarasa masing-masing ke dalam loyang yang telah digris dengan sedikit marjerin atau butter atau minyak masak.
  4. Bakar dengan suhu 170 darjah selama 45-50 minit
SELAMAT MENCUBA!





Posted by,
PLUS(+)

No comments:

Post a Comment