Assalamualaikum.
Resepi laaaaagi. haha. Ni memang pulak bukan nak sangat makan kek pisang. Tapi pisang yang hubby beli da banyak sangat lebam-lebam. Daripada membazir kan elok kalo kita buat something yang boleh menyebabkan kita boleh makan lagi pisang yang da lebam-lebam tuuuu. hehe.
Di jepun pisang Filiphina je yang sedap di makan begitu sajaaaaa.. mcm Gardenia tuuu. haha. ok mengarut da niiii.
ok!
Here we share the recipe.
Bismillah!
Bahan A:
- 4 batang pisang Filiphina@ 150gram pisang - dilecek
- 100g tepung mixpancake
- 90g tepung gandum
- 150g gula kastor
- 3 biji telur - di jepun saya guna telur saiz M
- 120ml minyak sayuran@minyak masak
- 1 sudu teh ovalette - ni tak ada dijual di Jepun, makanya bawa dari Malaysia.
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam
- 2 sudu susu segar - saya guna susu Meiji
Bahan B:
- 2 sudu besar serbuk coco + 1 sudu besar air panas - bancuh untuk jadikan coklat pes (saya guna serbuk coco Van Houten)
Cara-cara:
- Campur semua bahan A dan putar dengan mixer dengan sebati dan hingga adunan nampak putih gebu.
- Bahagikan kepada dua bahagian : (a) Adunan campur dengan bahan B (b) Adunan yang tidak dicampur dengan bahan B
- Kemudian marblekan ikut citarasa masing-masing ke dalam loyang yang telah digris dengan sedikit marjerin atau butter atau minyak masak.
- Bakar dengan suhu 170 darjah selama 45-50 minit
SELAMAT MENCUBA!
Posted by,
PLUS(+)
No comments:
Post a Comment