Tuesday, October 8, 2013

Pokok Lada Saya!!

Assalamualaikum warga di atas muka bumi yang indah ini.

Dah lama sangat tak post pape dalam blog ni. Da berhabuk. *cuci habuk blog*

OH!

Actually nak cerita pasal pokok lada saya tu laaa. Ingat tak? Yang tiba-tiba saya tanam pokok lada, alasan sebab malas nak bawa from Malaysia da lain kali. Senang je nanti, just petik kat dalam pasu sendiri kan?

Kalau tak ingat bila pulak saya post pasal tanam pokok lada tu, boleh tengok-tengok kat sini

Di Jepun ni memang jarang sangat nak jumpa lada macam Malaysia kita tu. Ala yang selalu kalau orang Kelantan macam saya ni, suka sangat letak lada tu dalam budu. HAHAHA.

Ok. Berbalik pada cerita yang berdasarkan tajuk post kali ni..HEHE.

U olls nak tahu tak pokok lada saya da 'sihat'?? hehehe. AAH!! Da berdaun setelah tunggu berkurun lamanya.

Actually saya memang tak pernah pon berkebun atau pun menanam apa-apa jenis tanaman sekali pun. Haha.

So, memang tak tahu la cara yang betul nak tanam pokok lada. Main hentam jek hari tu. Hihihi.
Dan juga tak tahu pun berapa lama yang diperlukan untuk biji lada tu jadi pokok lada.

Bulan lepas, my parents datang sini. Mereka la yang bagi semangat supaya diri ni rajin nak siram pokok lada tu. Kata mereka,

"Nanti boleh la jual online. Sebab semua barang kan boleh jual kat dalam internet"

Semua gelak je. Yela dunia internet sekarang. Macam-macam ada. Bukan astro je macam-macam ada, internet lagi la advance.

So, alhamdulillah setakat ni pokok lada tu sedang membesar dengan sihatnya.

Tiba-tiba rasa nak kasik nama. Boleh tak? HAHA.

Ok da mengarut.

Mesti korang tak percaya kan? Kalo tak percaya tengok la gambar kat bawah tu. Weeeeek *jelir lidah* :p






Posted by,

PLUS(+)


1 comment:

  1. nanti bole lah order lada dr lini...hehe

    ReplyDelete